A vezetőnek mindig igaza van

Igaza van a vezetőnek?

Hiszek benne, hogy az a rengeteg tapasztalat, amit egy multinál töltött 20 év jelent, egy kis- vagy középvállalat részére nagy kincs lehet. Vajon tudják-e ezek a vállalkozás vezetők, hogy ténylegesen mit jelent egy nagy cégnél a menedzsment mellett ennyi évet dolgozni? Nem tudják, nem tudhatják. Hiszen ők az én nézőpontomból nem élték meg, nem látták, nem hallották azt, amit én. Úgy érzem, most el kell mondanom nekik, hogy ők is tanulhassanak belőle. Ezért osztok meg mindig egy-egy hosszabb gondolatmenetet – bízva abban, hogy vezetők is olvassák.

Amikor a vezetővel dolgozol

Először is fontosnak tartom megjegyezni, hogy fantasztikus vezetőkkel dolgozhattam együtt. Nagy tudású és tiszteletre méltó emberekkel. Rengeteget tanultam tőlük. Úgy érzem, hogy ennek az egyik oka az, hogy mindig is volt saját véleményem. Ez persze nem feltétlen egyezett meg a főnököm nézőpontjával, de ez nem tartott vissza abban, hogy ezt elmondjam. Abszolút azt vallom, hogy  

a vezetőnek mindig igaza van.

Legalábbis a döntés mindenképpen az övé. Ezt tiszteletben kell tartani.

Mielőtt azonban erre a pontra jutottunk, sokszor érdekes beszélgetés előzte ezt meg. Mindig szerettem megérteni, hogy mit miért úgy teszünk, ahogy.

Mi a vezetőm belső motivációja?

Mi a rövid és mi a hosszú távú célja?

Pontosan mit szeretnénk elérni ezzel a levéllel, projekttel, kommunikációval, feladattal?

Mi a vállalat terve?

Bármi is lett a beszélgetés vége – sokszor teljesen meggyőzött, néha pedig nem – természetesen úgy cselekedtünk, ahogy ő látta jónak. Mert „A vezetőnek mindig igaza van”. Azonban mire ezt kimondtam és elindultam a feladattal az általa kitűzött irányba, addigra sokat tanultam és még több témába beleláttam. Azért, mert volt hozzáfűzni valóm, saját gondolatom és kérdéseim.

Tudni kellett persze, hogy ezt mikor és hogyan nyilvánítom ki. Szükség volt az intelligens vezetőre is, aki meghallgatott, hajlandó volt együtt gondolkozni és érvelni. Egy élmény volt!

Azt kérdezed maagdtól, hogy miért fektetnél vezetőként ebbe energiát? Hogy miért legyél coach is vezetőként? Íme egy remek cikk erről a témáról bővebben: “Coaching Best Practices to Improve Performance & Engagement”

Sokáig ugyanabban a pozícióban dolgoztam, de 3 különböző vezetővel. Időnként kérdezték a kollégák, hogy nem unalmas-e ugyanazt csinálni. Épp a fentiek miatt nem volt az. 3-4 évente új embert megismerni, új felettestől tanulni nagyon izgalmas volt. Sokan aggódnak, amikor új menedzser érkezik. Néhányan rettenetesen félnek is. Szerintem a vezető váltás mindig egy szuper izgalmas dolog. Új nézőpontokat, új lehetőségeket és tanulni valókat rejt magában.

A végén pedig minden felettesem hálás volt az őszinteségemért és a lojalitásomért és mind köszönetet mondtak nekem. Így megerősítettek abban, hogy az őszinte kommunikációnak vezető és asszisztense között is egyértelműen helye van.

Olvashatsz még tőlem ebben a témában itt is.