A Főnök jobb keze – a menedzserasszisztens

Az asszisztens értéke

Sokszor gondolkozom rajta, vajon hogyan alakul ki egy-egy társadalom, egy-egy nép gondolkodása. Hosszú évek, a történelem, a politika és még rengeteg tényező alakítja. Mi minden befolyásolja? Mennyi minden van rá hatással? Ezeknek a hatásoknak eredményeképpen leszünk vendégszeretők, rendszeretők. Szeretjük, ha tiszta és rendes a házunk – egyik országban így, másikban úgy. Valamit jobban megbecsülünk vagy épp kevésbé. Értékeljük vagy nem találjuk igazán fontosnak. Legyen szó a környezetünkről, megjelenésünkről vagy épp egy szakmáról.

Az a tapasztalatom, hogy az asszisztensi szakmát hazánkban sokszor alábecsülik. Európa nyugatabbra fekvő országaiban a megbecsülés nagyobb – ami minden tekintetben érezhető. Ez az attitűd Magyarországon kevesebb önbizalommal rendelkező, önmagát alacsonyabbra pozicionáló asszisztenseket szül. Így az egész tulajdonképpen egy ördögi kör.

Hogyan tud valaki kiszakadni ebből a körforgásból? Mi a módja annak, hogy az – esetleg önmaga által létrehozott – skatulyából kimásszon, kitörjön? Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy az asszisztensi szakma (legyen szó irodába járó, vagy virtuális asszisztensekről) igen sokrétű.

Támogatás felsőfokon

Első ránézésre talán sokan nem is gondolnánk, de egy jó asszisztens képességei és személyes tulajdonságai nagyban hasonlítanak egy projektmenedzseréhez.

A Főnök jobb keze jó emberismerő és jól kezel szinte minden helyzetet. Tisztában van vele, hogy komoly hatással van a munkatársak hangulatára, az egész munkahelyi morálra. Sokszor ő az első arc, akivel egy vendég találkozik, ő adja az első benyomást a cégről. Ez nagy felelősség, hiszen a brand építése mind befelé, mind kifelé rendkívül fontos.

Tudja, hogy befolyásolni képes döntéseket, mert ő nem a Főnöknek, hanem a Főnökkel dolgozik. Átlát az esetleges játszmákon.

Lojális. A végtelenségig lojális a vállalathoz. Igen, nem csak önmagához és a vezetőjéhez, hanem elsősorban a céghez.

Őszinte és egyenes. Nem beszél félre, nem köntörfalaz. Tudja azt is, mikor kell hallgatni és azt is, hogy mikor szólaljon meg – mert jó politikus.

Képes képviselni a munkatársait is adott esetben. Kiáll értük, vagy a vezetőjéért – ahogy a helyzet hozza. Kapcsolatai kiterjedtek, mondhatni nincs lehetetlen – mindent megold. Projekteket is nyugodtan rá lehet bízni, sikerrel végig viszi. Ő sem tökéletes persze. Vannak rosszabb napjai, és nem mindenható. Főként pedig nem gondolatolvasó. Pedig az sokszor jól jönne!

Abban biztos vagyok, hogy a vállalat egyik fontos pillére. Egy jó asszisztenssel (vagy személyi asszisztenssel) egy vezető sokkal többre képes, mert nincs egyedül. Bár néha csak ketten dolgoznak, mégis ez egy igazi, összetartó csapat.

Jár Neked is egy asszisztens!

Egy vállalkozásban nem minden esetben felelnek meg a körülmények annak, hogy egy asszisztenst alkalmazz. Jó megoldás ilyen helyzetben egy virtuális asszisztens. Segítelek távolról, mert a támogatás mindenkinek jár. Segítek, hogy céged növekedése gyorsabb lehessen és hogy te azt tehesd, amiben a legjobb vagy. Legyen az a vezetés, az üzletek megkötése, a tárgyalások vagy bármi egyéb terület, ahol kifejezetten Rád van szükség.

Delegáld nekem, ami Neked teher! Osszuk el úgy a feladatokat, hogy az maximálisan célravezető legyen!

Végezzük mindketten azt a munkát, amit igazán szeretünk!