DISC

Személyiség típusok, DISC modell

Amikor először hallottam személyiségtípusokról, sok minden érthetőbbé vált számomra. Egyesekkel miért könnyebb, másokkal miért nehezebb kijönnöm? Van, aki egyből megért, van olyan is, aki nehezebben. Később aztán arra gondoltam, hogy ezt mindenkinek ismernie kellene. Ráadásul minél előbb.

Fotó: Neumann Noémi

Találkozás a gimisekkel

Boldogan mentem múlt pénteken Esztergomba, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumba, ahol egy projekt nap alkalmából én is előadhattam a gyerekeknek. A DISC személyiségmodell támáját választottam.

Az első döbbenet akkor ért, amikor megláttam a gyönyörűen felújított és nagyon jól felszerelt iskolát és a tantermeit. Én nem is gondoltam, hogy van ilyen ebben az országban (és ezt minden negatív kicsengés nélkül szerettem volna hozzáfűzni). Itt minden topon van esztétikailag és technikailag is. Rend és tisztaság, szuperül felszerelt tantermek.

A gyerekek csinosan és pontosan jelentek meg. Ünnepnap volt (Erzsébet nap). Olyan szépen voltak felöltözve, hogy jó volt rájuk nézni! Igazán érdeklődők és aktívak voltak. Láthatóan egy új világot nyitottam meg számukra. Olyan megközelítésből látták önmagukat egymást, amilyenből eddig nem. A prezim után duruzsolva mentek ki a teremből, találgatva, hogy vajon melyikük milyen személyiség (milyen “színű”) lehet.

Előadásom valódi célja

Igyekeztem az előadást úgy összeállítani, hogy – bár a DISC személyiségtípusokról szóljon – mégis többet beszéljek ennek hasznáról és használhatóságáról, mint magáról az elméletről. Hiszen maga az elmélet könyvből is olvasható és nem is tudtam volna elég részletesen elmesélni ennyi idő alatt. Arról nem is beszélve, hogy a gyakorlati használatát tényleg hosszú idő elsajátítani. Úgy értem, hogy eljutni oda, hogy minden szituációban eszünkbe jusson és beszélgetéseinkben, levelezéseinkben sokszor tényleg használni tudjuk.

Szerettem volna, ha elgondolkoznak önmagukon és környezetükön, ha esetleg megvesznek egy erről szóló könyvet, ha ráismernek arra, hogy a kommunikáció néha azért nehéz, mert egyszerűen csak nem vagyunk egyformák – és ez így van jól. Még jobban örülök, ha a jövőbeni pályaválasztáskor is hasznát veszik, így erre is igyekeztem rávilágítani – amit az egyik tanáruk külön meg is köszönt nekem.

Hosszútávon sikeres pálya- és állás választáskor alapvető a jó önismeret.

Esztergom városából feltöltődve, pozitív élményekkel indultam haza és cseppet sem bántam, hogy ezért a 3 előadásért tulajdonképpen 160 kilométert autóztam. Azt hiszem többször kellene gyerekeknek előadnom, mert én ezt kifejezetten élveztem!

A fotó csak illusztráció

Nem csak pályaválasztáskor, de a munkában is

A DISC személyiség típusok ismeretének jómagam nagy hasznát veszem a munkámban, mindennapi kapcsolataimban. Projektek esetében pedig a legjobb alap a csapat összeállításához. Mindenki a saját erősségeinek megfelelően vehet részt a munkában, így hatékonyabban és – nem utolsó sorban – vidámabban halad a munka.

Korábbi cikkemben említettem már, hogy milyen nagy segítség számomra a mindennapokban az önismeret és az emberismeret.

Amennyiben a Te iskoládban, vagy gyermeked sulijában hasznos lenne egy hasonló előadás, keress bátran!