3 tipp és jobban megy a tervezés

3 tipp és máris jobban megy a tervezés!

A tervezés jellegzetes hibái, buktatói

Berögzült múlt

Mindenkiben él a múlt év – vagy évek – sikere, vagy sikertelensége. Annak vesztesége, vagy hozománya.

Kiindulhatunk-e abból a tapasztalatból? Úgy zajlik-e majd ez az év? Ugyanolyan üzletek köttetnek majd? Jó lehet egy korábbival azonos tervezés? Nem valószínű.

Bár a múltbéli gyakorlatból le kell vonjuk a következtetéseket, kár lenne úgy hinnünk, hogy abból ki tudjuk számítani a jövőt. Vigyázni kell, hogy ne rögzüljön be a múlt! Ne kecsegtessen elérhetetlen célokkal, de vissza se húzzon! A tervezésnél se.

Saját magunk túlértékelése, a valóság ferdítése

Túlértékelés leginkább a különösen sikeres cégeknél, illetve azok vezetőinél fordul elő.

Először is jobbnak ítélik saját képességeiket és lehetőségeiket a valósnál. Ennek folyományaként olyan döntések is születhetnek, amiknek a jelenlegi kompetenciákkal nem lehet megfelelni. Túlértékelik tudásukat is, vagy esetleg egy korábbi siker mintájára cselekszenek – ami nem biztos, hogy beválik.

Nagyobbnak látják terhelhetőségüket is és nem hallgatnak se a belső hangra, se a kívülről érkező figyelmeztetésekre.

Csökkenthető ez a hibalehetőség, ha egy csoporttal megosztjuk gondolatainkat, terveinket, mielőtt a végső döntést meghoznánk. Megoldás lehet egy azonos szinten lévő vezetővel való egyeztetés is, de egy professzionális és őszinte személyi asszisztens is visszajelzést adhat.

Tervezze meg a projektre szánt időt!

Idő- és eszköztervezési hibák

A leggyakoribb hiba a tervezésnél a szükséges idő és eszközök alultervezése. Sokan találkozhattunk már a jelenséggel megannyi vállalati és állami projektben.

A legveszélyesebb persze a cég számára kiemelten fontos projektek esetében lehet.

Legyünk szigorúak önmagunkhoz és kollégáinkhoz, amikor tervezzük és kitűzzük a mérföldköveket és a célt. A legtöbb ember túlbecsüli, hogy 1 év alatt mit tud elérni és alábecsüli, hogy 10 év múlva hol tart majd.

Tehát az én 3 tippem a jobb tervezéshez

  • Ne feltétlenül higgyünk a múltban történteknek! Nem biztos, hogy ezúttal is éppen úgy lesz.
  • Ne értékeljük felül képességeinket és teherbírásunkat! Konzultáljunk döntéseink előtt!
  • Tervezzük reálisan a projektekre szánt időt és eszközöket! Emberi erőforrásainkat is.

Túlterhelt időszakban, vagy egy-egy fontos projektben bevonhat engem is folyamatosan, vagy határozott időre a munkába. Több, mint 20 éves tapasztalattal és az adott helyzetben szükséges óraszámban, rugalmasan támogatom Önt, illetve csapatát.

Ezúttal tervezze be a segítséget is! Ne terhelje túl magát és/vagy munkatársait!