4+1 tipp ahhoz, hogy Te is tudj időt felszabadítani!

Biztos Te is érzed néha, hogy eljött az este és fáradt vagy pedig még rengeteg dolgot terveztél mára. Megint nem fért bele egy nyugodt kávézás a kedveseddel, egy elmélyült beszélgetés a gyerekkel vagy valamelyik szülőddel és szegény kutyus is bánatosan néz. Hol rád, hol, pedig a  pórázára. Milyen jó lenne egy kis időt felszabadítani!

Szeretnék Neked segíteni. Adok most Neked 4+1 tippet.

1. Tipp

Elemezd ki miből áll a napod!

Gondold át a napi rutinodat! Mivel mennyi időd megy el? Van-e benne időrabló tevékenység? Van-e, amit másképp tudnál ütemezni, vagy amiből kevesebb is elég lenne?

Vedd kezedbe a határidőnaplót, vagy nyisd meg a Google vagy Outlook naptáradat és írd bele az egész napod! Ne csak a munkádat! Most ne hagyj ki semmit!

Nézegesd és gondolkozz el rajta, hogy optimálisan használod-e az idődet! Tudsz-e valahol, valahogy időt felszabadítani? Szeretnél-e, vagy elégedett vagy ezzel a jelenlegi helyzettel?

2. Tipp

Vond be a körülötted élőket a házimunkába!

Fáradtan, a munkanap végén nem kell mindent teljesen egyedül elvégezned. A home office mellett sem férhet bele minden. Amennyiben nem egyedül élsz, akkor biztosan segítenek a körülötted élők. Elmondtad-e nekik, hogy milyen fáradt vagy? Megkérted-e őket egy-egy konkrét feladat elvégzésére?

A szerencsésebbeknek a barátaik is szoktak néha segíteni. Kölcsönösen segítik egymást, amiben épp tudják.

Itt az idő! Mondd el nekik őszintén, miért és miben kéred most a segítségüket!

3. Tipp

Csökkentsd a közösségi médián töltött idődet!

Szinte mindenki hajlamos arra, hogy ott ragadjon hosszú percekre, sőt akár órákra (!) – de ez biztosan nem te vagy ? – a közösségi oldalak valamelyikén. Érdemes ezt az időt betervezned a napodba, nem pedig egész nap mindent újra és újra csekkolni.

Tudom, hogy ha a céges oldaladon posztokat készítesz az nem csak időtöltés, hanem munka – bár valóban ez is rengeteg időt vesz el. A közösségi médiában posztolás tipikusan az a téma, amit sokan kiadnak virtuális asszisztensnek, hogy valamennyi időt felszabadítsanak.

Túl sok feladat. Időt felszabadítani - hasznos tippek itt

4. Tipp

Delegálj!

Gondold át milyen jellegű feladataid vannak! Nem számít van-e jelenleg olyan személy, akinek le tudnál adni feladatot. Most ne ezzel kezdd a töprengést!

Egyszerűen listázd fel, hogy milyen dolgokat végzel el a vállalkozásodban, vagy vezetőként nap, mint nap! Készen vagy? Megvan minden? Most nézz rá egy kicsit más szemmel!

  1. Mik azok, amiket nagyon szeretsz elvégezni? Biztosan Neked is vannak kedvenc feladataid!
  2. Mi az, amit nem szívesen csinálsz?
  3. Melyek azok a dolgok, amiket legszívesebben el se végeznél?  Talán tologatni is szoktad őket. Mikor nekiállsz egy csomó időt elvesz és közben mindig arra gondolsz, hogy végezhetnél helyette valami általad sokkal produktívabbnak megélt munkát.

Légy őszinte önmagadhoz! A „nemszeretem” teendőket (2. és 3. pont) ki tudnád-e szervezni valaki másnak? Mindet nem? Érthető. Melyiket igen? Jelöld meg ezeket a feladatokat!

időmenedzsment

+1 Tipp

Legyen asszisztensed! Keress valakit, akinek kiszervezheted feladataid egy részét!

Valakit, akiben megbízol, akinek nyugodtan delegálhatsz! Te is meg tudod találni a megfelelő személyt, aki könnyen megérti, hogy pontosan mit szeretnél, akivel egy hullámhosszon vagytok. Ó igen, itt is szükség van az összehangra! Addig keresgélj, amíg megtalálod azt a virtuális asszisztenst, akivel tényleg szívesen együtt dolgoznál!

Talán épp velem működne jól a közös munka. Talán mással. Ki tudja?

Beszélgess a kiszemelt asszisztenssel telefonon! Kérj egy árajánlatot és gondold végig, hogy a felszabadult időd ér-e Neked annyit, amennyiért ő dolgozik Neked? Mennyit ér napi 2 órával több idő? Mit tudsz elvégezni azalatt? Vagyis heti 10 óra alatt?

Aki ismer, az tudja, hogy távol áll tőlem, hogy bárkit bármire rábeszéljek. Kizárólag akkor dolgozz asszisztenssel, ha úgy érzed, hogy úgy kevesebb stressz és több idő lesz az életedben! Kizárólag akkor, ha szeretnél időt felszabadítani!