Túlterhelt, fáradt és szabadságra szeretne menni

Segíthet egy menedzserasszisztens

Rengeteg a munkád, de nincs egy teljes munkaidős asszisztens a vállalkozásodban? – akkor segíthet egy menedzserasszisztens. De hogyan?

Holnapra készen kell lennie az új prezentációnak, a számlákat is ki kell ma még állítani, meg kellene rendelni a nyersanyagokat, különben nem ér majd ide és ki kell nyomozni honnan szerezzem be jobb áron az új eszközöket. Közben ki fogja elkészíteni a posztokat a közösségi médiába, ki írja meg a blog cikket és ki keres hozzá jogtiszta képeket?

Egyéni vállalkozó vagy kis létszámú vállalkozás nem engedhet meg magának egy asszisztenst. A béren kívül ez rengeteg járulékos költséggel is járna. Ráadásul napi 6-8 órában talán nem is lenne számára munka.

A megoldás: a nem szívesen végzett, időrabló feladatokat odaadni valaki másnak. Valakinek, aki be tud segíteni és a munkájáért csak a ledolgozott óraszám alapján kell fizetni. Az így felszabadított időt pedig vagy az üzlet fejlesztésére, tanulásra, vagy pedig pihenésre és a családra, barátokra lehet fordítani.

Biztosan nem mindenkinek való ez a megoldás, de az tény, hogy aki akár csak néhány feladatot is kiszervez egy asszisztensnek, annak kicsit könnyebb lesz a dolga. Az így visszakapott idejében pedig jobban fókuszálhat a fontos feladataira, a termékfejlesztésre, vagy egyszerűen csak végre korábban abbahagyhatja esténként munkát.

Mi is történik, ha tehermentesít egy menedzserasszisztens?

Mi az, ami lesz?

 • kevesebb rutin- és „nem szeretem” feladat
 • több idő (!)
 • nagyobb nyugalom
 • pihentetőbb szabadság
 • időben elkészült feladatok
 • feldolgozott e-mailek
 • rendszeres posztok a közösségi médiában

Mi az, ami NEM lesz?

 • nem lesz annyi stressz
 • nem lesz folyamatos idő nyomás
 • nem lesz még több személyügyi feladat (konfliktus az irodában, munkából kiesés, „üres járat” a munka közben)
 • nem lesz rengeteg olvasatlan e-mail
 • nem lesz annyi időbeni csúszás

Az USA-ban és Nagy-Britanniában ez a koncepció már az 1990-es években ismert volt és egyes nyugat-európai országokbak is kialakult 2005 körül. Hazánkban kicsit később indult el ez a fajta vállalkozás és most van feltörekvőben.

@ Itt találsz egy angol nyelvű cikket a virtuális asszisztensek működéséről, ha van kedved olvasd el!

Pontosan miben segíthet egy asszisztens?

Kezdetekben talán egyszerűbb feladatokra szerződünk, de a megismerést követően a vállalkozók általában összetettebb feladatokat is delegálnak. A kisebb feladatok esetében egyszerű és gyors a feladat átadás. Egy komolyabb, vagy rendszeres munka esetén természetesen ennek megfelelően a betanítás is több időt vehet igénybe. Minél hosszabb ideje működünk együtt és minél jobban ismerjük egymást, annál komolyabb és speciálisabb feladatok kerülnek kiszervezésre. Segíthet egy asszisztens akár betanításban, projektmenedzsmentben, rendezvényszervezésben is – hogy itt most csak néhányat említsek a mélyebb tudást igénylő feladatok közül.

@ Az általam nyújtott szolgáltatások közül néhányat itt megtalálsz. Egy másik cikkemben pedig szintén leírtam pár példát, hogy milyen feladatokkal bízhatsz meg engem.

Érdemes tudni, hogy egy kiváló menedzserasszisztens minden eddigi tapasztalatát és tudását magával viszi a szerződött ügyfeléhez, illetve a megbízó vállalkozásába.

Összességében szervezettebb és produktívabb lesz a munkavégzés. A vállalkozó, vagy vezető felszabadul jó néhány feladat alól. A pihenést és szabadságot is nyugodtabban töltheti, mert tudja, hogy nem hagyta magára az ügyfeleit és a levelezés egy részét is feldolgozza közben valaki.